Κενό

0,00 €

Κάλεσμα προς παραγωγούς και συλλογικότητες καταναλωτών για συνεργατικές συλλογικές λύσεις στην συσκευασία προϊόντων.

Την Τετάρτη 17/6 με πρωτοβουλία του συνεταιρισμού Κουκούλι συναντηθήκαμε παραγωγοί και καταναλωτές να επεξεργαστούμε προτάσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως νέοι και μικροί παραγωγή στην μεταποίηση, συσκευασία, μεταφορά, και διάθεση των προϊόντων τους. Στην συνάντηση διαπιστώσαμε ως μείζον πρόβλημα την συμμόρφωση των μικρών παραγωγών με τις προδιαγραφές των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής ( Ε.Φ.Ε.Τ. ). Ως αιτία διαπιστώσαμε α) την μη σωστή ενημέρωση των παραγωγών και β) το υψηλό κόστος και τις τεχνικές απαιτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα διαπιστώσαμε πως ακόμα και αν οι παραγωγοί πληρούν όλες τις νόμιμες προϋπόθεσης παραγωγής η συσκευασία και τυποποίηση των προϊόντων τους  προκειμένου να τα διαθέσουν στους καταναλωτές προϋποθέτει είτε να έχουν οι ίδιοι εγκαταστάσεις επαγγελματικού συσκευαστηρίου είτε να συνεργάζονται με άλλα συσκευαστήρια. Όμως οι επιλογές αυτές είτε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των παραγωγών ( ξεπερνάει την κοινή λογική η λύση να επενδύει κάθε ένας παραγωγός αρκετές χιλιάδες ευρώ για να έχει δικό του συσκευαστήριο ) είτε δημιουργούν με την σειρά τους επιπρόσθετα προβλήματα στο κόστος και τις σχέσεις εμπιστοσύνης με το συσκευαστήριο ειδικά στις περιπτώσεις όπου το προϊόν αποτελεί συνταγή.

Πιο ειδικά οι κατηγορίες συσκευαστηρίων ανά είδος είναι οι ακόλουθες:

1. Μέλι

2.Γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, σάλτσες, τουρσιά, πέστο, αλοιφές, βρώσιμες ελιές

3. Ελαιόλαδο

4. Ποτοπαράγωγα, ζύθος, κρασί, τσίπουρο, λικέρ

5. Ξηραντικής συσκευασίας, αρωματικά φυτά, φαρμακευτικά φυτά, όσπρια

6. Ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, αλευρώδη

7. Τυροκομικά

8. Ζωικά είδη ( εντός νομού )

9. Καλλυντικά ( υπάγονται στον ΕΟΦ )

10. Απορρυπαντικά, σαπούνια, βαφές ( επιπλέον έλεγχο από το χημείο κράτους )

Λύσεις και συνεργατικές προτάσεις:

Η πρωτοβουλία μας αποσκοπεί στη δημιουργία συνεργατικών, συλλογικών δομών μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών που να μπορούν να καλύπτουν το τοπικό επίπεδο της Θεσσαλονίκης έως και σε δευτεροβάθμιες συνεργασίες. Όμως στο στάδιο που ήδη βρισκόμαστε και προκειμένου να βρεθούν άμεσες λύσεις καταλήξαμε στην εξής πρόταση:

Συλλογική ανά ομάδα προϊόντος φασόν παρασκευαστηρίου. Στο άμεσο διάστημα ο συνεταιρισμός Κουκούλι και παραγωγοί της ίδιας παραγωγής θα έρθουμε σε επαφή με επαγγελματικά συσκευαστήρια για να κάνουμε συλλογικές συμφωνίες έργου. Στόχος μας είναι μια τράπεζα πληροφορίας που να διευκολύνει τους παραγωγούς προς ποια εργαστήρια να κινηθούν, να εξασφαλίσει καλό πνεύμα συνεργασίας με τα συσκευαστήρια, αξιολόγηση των συσκευαστηρίων και να εξασφαλίσει δίκαιες και καλές τιμές με κριτήριο πάντα το κοινό όφελος. 

Σε αυτή την περίπτωση και πιο ειδικά στο άμεσο διάστημα θα διακινηθεί ερωτηματολόγιο συμμετοχής παραγωγών ανά ομάδα συσκευαστηρίου για να συμπληρώσουν και υποδείξουν τις ανάγκες τους σε συσκευαστήρια ανά προϊόντα. Ανάλογα με τα ερωτηματολόγια θα συγκροτηθούν συλλογικές ομάδες παραγωγών. Για συμμετοχή στα ερωτηματολόγια δεν είναι προϋπόθεση να είναι κάποιος παραγωγός μέλος του συνεταιρισμού Κουκούλι. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά όλη την ευρύτερη περιφέρεια βορείου Ελλάδος. Τέλος θα γίνουν επισκέψεις στα επιλεγμένα συσκευαστήρια για να επιτευχθούν συλλογικές συμφωνίες έργου.

Τα παραπάνω έχουν την μορφή ανοιχτής πρόσκλησης προς κάθε ενδιαφερόμενο παραγωγό και συλλογικότητες καταναλωτών της πόλης. Πρόθεση μας στο συνεταιρισμό Κουκούλι είναι αυτή η πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια ευρύτερη συνεργασία που να αφορά και να καλύπτει ανάγκες πέρα από τον συνεταιρισμό μας καθώς ακόμα καλύτερες λύσεις από την συμφωνία έργου ( φασόν ) με συσκευαστήρια θα μπορούσαν να είναι:  Η συνεταιριστική ανά είδος Κοινσεπ συσκευαστηρίου ( παραγωγοί ίδιου είδους συγκροτούν κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με σκοπό την τυποποία ). Το Συνεταιριστικό πολυεργαστήριο ώς δευτεροβάθμια ένωση ( παραγωγοί, συνεταιρισμοί και Kοινσεπ, βάζουμε κοινό κεφάλαιο για μονάδα που θα παρέχει υπηρεσίες για όλους τους συνεταιρισμένους παραγωγούς ).

Για επικοινωνία infokoukouli@gmail.com

Facebook icon
Google icon
Twitter icon
Pinterest icon
e-mail icon